18 febbraio 2011

Седмицата за християнско единение в Никополската епархия

Завърши Молитвената осмодневница за християнско единение. Молитвите, които се отслужваха по енориите, бяха препоръчни от Комисията за литургия към Епархийния пасторален съвет. На 22 януари в Катедралният храм „Св.Павел от Кръста” в Русе бе отслужено икуменично богослужение, в което взеха участие енористът на Катедралата отец Валтер Гора, отец Стефан Стефанов от Православната енория „Св.Николай”, отец Дираир от Арменската църква в Русе, пастор Даниел от Методистката църква и пастор Ивайло от Баптистката църква. В общата молитва участваха верни от различните християнски общности.



Проповед поднесе пастор Даниел, който каза: „Очевидно е, че има много голяма причина да бъдем заедно днес в молитва и размишления върху думите на Божието Слово, загърбвайки предразсъдъците и различията, които не могат да ни отделят от единия Господ, Който присъства между нас чрез учението на апостолите, общението, преломяването на хляба и молитвите. И колкото и да се различават тези елементи в традициите, които представляваме, те са ясно видими и определящи за тях.” Пастор Даниел поднесе размишление върху постоянството в поучението на апостолите и върху общението. „Потребни са усилия – каза пастора - за да намерим път един към друг, да се откажем от езика на омразата и пренебрежението, да правим всеки ден малки, но смислени стъпки, които да ни сближават и да правят по-въздействащо и плодотворно нашето служение, насочено към славата Божия и доброто на човеците.” Пастор Даниел продължи: „Ако всички ние сме усърдни в лоното на собствените си традиции и църкви, според даровете, които Духът щедро е дал на всички ни, и постоянстваме в поучението на апостолите, общението, преломяването на хляба и молитвите, то как бихме могли да останем далеч един от друг, как бихме могли да не си подадем ръка пред лицето на огромната нужда, която имат харата от този свят да чуят Евангелието, как бихме могли да враждуваме помежду си, проповядвайки Бога, Който е Любов, и Който е заповядал да се обичаме. Излишно е – продължи духовникът - да казвам за кой ли път, че единението между християните не означава еднаквост и пълна липса на различия. Такова единение не е имало в първи век, няма да има и в двадесет и първи век. Заради Господа и мисията, която Той ни е възложил, си струва и можем да видим себе си като съработници, за които единството не е досадна тема, а присъща цел. Пред лицето на човешката нужда различията ни са безсилни, но не и любовта.” Пасторът призова: „Постоянствайте в поучението на апостолите, общението, преломяването на хляба и молитвите, и тогава всички ние ще бъдем по близо до Христос, по-близо един до друг, по-близо до хората, които се нуждаят от нас”. “Tогава и само тогава ще виждаме и проумяваме превъзходството на това, което ни свързва, пред онова, което ни разделя”- завърши проповедта си духовникът.


По време на неделната литургия на 23 януари в Катедралният храм „Св.Павел от Кръста”, проповед изнесе отец Стефан Стефанов от Православната енория „Св.Николай”. Изхождайки от неделните четива, отец Стефан повтори призива на Св.Павел към коринтяните, да не се делим , да няма между нас разцепления, а да бъдем съединени в един дух и в една мисъл. Църквата, каза отец Стефан, е Христовото Тяло на Земята и като я разделяме, ние делим Тялото Христово на части. В края на проповедта си, отец Стефан призова да сме едно и да няма противопоставяне между църквите.


За Радио Ватикана Росица Златева

Nessun commento:

Posta un commento