9 aprile 2011

Католическата църква в Свищов получи картина на Евгени Босилков


Dal giornale БОРБА di Svishtov, dell' 8 aprile 2011:

Фондация „Алеко Константинов” дари католическия храм в Свищов

Международна фондация „Алеко Константинов”, учредена през 1992 г., дари икона с лика на блажения Евгени Босилков на католическата черква „Св. св. Кирил и Методий” в Свищов. Иконата, чийто автор Людмил Крумов лично присъства на дарителския акт, представя в центъра патрона Евгени Босилков, а около него изображения на светци, които той е почитал. Вляво на Босилков е изрисувано стрелбището в Софийския централен затвор, където комунистите го екзекутират. В основата на композицията е разположен дунавски пейзаж от тогавашното село Белене, където като дете Босилков е претърпял инцидент и за малко е щял да се удави в реката. Тогава неговата майка се зарича, ако детето й оживее, да го посвети на църквата, който обет изпълнява. На златна лента през иконата е изписан девизът на Пасионистите, към които принадлежи и Босилков – „Със справедливост и любов”, а най-отгоре стои цитат от последното му, предсмъртно писмо: „Следите от нашата кръв са гаранция за едно прекрасно бъдеще на църквата и България”.
Дарението бе направено на големия християнски празник Благовещение, а осветяването на иконата ще се състои на 11 май, когато е празникът на свищовския храм. От фондацията - дарител на акта, присъства нейният съучредител и изпълнителен директор Таня Ликова, а дара прие свещеникът отец Фортунато.
За причините, подтикнали го да нарисува иконата, нейният автор Людмил Крумов, който също е сред учредителите на фондация „Алеко Константинов”, разказа пред „Борба”, че през март 2007 година се състояла среща на представители на православната и римокатолическата църква. Повод за срещата бил фактът, че 2007 г. е посветена на единението на двете църкви. Тогава Крумов поел ангажимент пред Великотърновския митрополит Григорий да дари на митрополията и католическата църква по една икона. Дядо Григорий избрал за православната икона образите на светите Седмочисленици, а католическите свещеници избрали лика на Евгени Босилков. Православната икона е завършена и дарена на черквата „Св. Седмочисленици” в София през миналата година, а иконата на блажения Евгени Босилков е завършена преди месец.
Димитър СПАСОВ

Dal giornale SEVER di Veliko Ternovo, del 29 marzo 2011:
Международната фондация "Алеко Константинов" подари икона с лика на блажения Евгени Босилков на католическата църква "Св.св. Кирил и Методий" в Свищов. Иконата е дело на художника от крайдунавския град Людмил Крумов, който спази обещанието си пред великотърновския митрополит Григорий да дари на православната и католическата църква по една икона.
Художникът е дал обета на среща между духовници от двете християнски църкви през посветената на единението им 2007 година. Дядо Григорий решил на православната икона да бъдат изобразени Св. Седмочисленици, а католическите свещеници избрали лика на блажения Евгени Босилков.
Завършената преди месец картина изобразява патрона в центъра, обграден от почитани от него светци. От лявата страна на Босилков е представено стрелбището на Централния софийски затвор, където той е разстрелян по време на комунистическия режим. Основата на композицията представлява пейзаж от крайбрежието на река Дунав край Белене, където Евгени Босилков е щял да се удави като малък. Когато детето й било на границата между живота и смъртта, майка му дала обет, че ако оцелее, ще го посвети на Бога.
През картината преминава златна лента, на която е изписан девизът на ордена на отците пасионисти, към който е принадлежал и Босилков - "Със справедливост и любов". Най-отгоре пък е поместен цитат от предсмъртното му писмо: "Следите от нашата кръв са гаранция за едно прекрасно бъдеще на църквата и България".
Дарението бе предадено на свещеника в католическия храм "Св. св. Кирил и Методий" отец Фортунато от изпълнителния директор на Международната фондация "Алеко Константинов" Таня Ликова.
Евгени Босилков е роден през 1900 година в Белене. Той израства в католическо семейство и много рано се ориентира към духовното поприще. Учи в Белгия, Холандия и Рим. Когато се завръща в родината си, е назначен от Светия престол за епархийски свещеник на село Бърдарски геран, а през 1947 година и за епископ на Никополската епархия. След налагането на комунистическата диктатура започват масови гонения на духовни лица както от православната, така и от католическата църква. Заедно с други свещеници отец Евгений е арестуван и хвърлен в Централния софийски затвор, където всички са подложени на побоища и изтезания.
Задържаните са осъдени на смърт, а екзекуциите са изпълнени в нощта на 12 срещу 13 ноември 1952 година. На 15 март 1998-а папа Йоан Павел II обявява отец Евгени Босилков за жертва на комунистическата власт, убита за вярата и го провъзгласява за блажен.

VTnovini.com

PS: quello che i posteri non sapranno mai è che il suddetto quadro è stato appeso dal sottoscritto, che partito da Belene si è recato a Svishtov con trapano, punte e fisher... ovviamente, in cambio del lavoro, mi hanno offerto uno squisito pranzo!!!

Nessun commento:

Posta un commento