24 aprile 2011

Dialogo tra il passionista p. Valter Gorra e l'ortodosso p. Stefan Stefanov


Sulla Televisione Nazionale Bulgara è ieri andato in onda questo dialogo tra il sacerdote ortodosso p. Stefan Stefanov e il sacerdote passionista p. Valter Gorra.
Se vuoi rivedere questo programma, clicca sul video sotto (purtroppo è solo in bulgaro.... ma lo Spirito Santo può far capire!)

Какво пречи на православни и католици да бъдат единни?! - на Велика събота двама свещеници споделят своя личен опит специално за зрителите на „Вяра и общество"
Единството на православни и католици не е само пожелание. Това го доказват миряните от православния храм „Св.Николай Чудотворец" и католическата църква „Св. Павел от Кръста" в Русе. И тази година, когато Възкресение Христово се празнува в един ден и от Източната, и от Западната църква, те отново ще бъдат заедно, за да споделят радостта и тайнството на Великия ден. Те не считат, че с това нарушават каноните.

За свещеник Стефан Стефанов нещата са прости: „Ако ние не се стремим към единство, това означава, че ние не желаем да бъдем единни". „Разделението не е присъщо на християните. Бог не е искал тази ситуация в Църквата, която продължава повече от 1000 години" - смята пък неговият събрат от католическата църква свещеник Валтер Горра.


И двамата са единодушни, че каквито и догматични различия да има между двете Църкви, те не могат да попречат на вярващите да протягат ръка един към друг в името на Христовата любов.

И за още едно единство, макар и в минало време, ще си говорим в предаването. Ще отбележим 70-та годишнина от присъединяването на Македония и Беломорието към България. Ще ви покажем знаците на българската памет от това време, които все още са запазени в някои църкви на Македония. Ще видите и уникални архивни кадри, запечатили благославянето и обединяването на пръст от различни български краища, станало на централния площад в Скопие през 1942 г.


Nessun commento:

Posta un commento